Sveti gral uspeha vsakega start-up podjetja

Že več kot desetletje sodelujem pri razvoju slovenskega in regijskega start-up ekosistema. Zadnja večja projekta, ki smo jih naredili skupaj z ekipo nacionalnega start-up ekosistema, sta pospeševalnika Start:up Geek House in Go:Global Slovenia, z vrhunskim izobraževalnim programom, več kot 40 uspešnimi podjetniki kot mentorji in seveda 2,4 mio EUR investicijskega kapitala za letošnje leto. V teh dobrih desetih letih je skoraj ni literature, ki je ne bi prebral na temo start-up podjetij.

Posledično me pogosto doleti povsem logično vprašanje: »Zakaj se pa ti ne lotiš svojega start-up podjetja, če toliko veš o tej tematiki?« Odgovor je izjemno preprost in v njem se skriva tudi Sveti gral uspeha vsakega start-up podjetja (razen nekaj izjem).

Novo podjetje na samem začetku na trgu ne uspe zato (dokaz hipoteze vrednosti), ker bi ustanovitelji primarno imeli veliko znanja o tem, kako graditi start-up podjetja. Na trgu start-up podjetje v semenski fazi uspe zato, ker ustanovitelji izjemno dobro poznajo trg in razumejo stranke boljše, kot kdor koli drug na tem svetu.

Če dodobra poznaš trg in resnično razumeš stranke, poznaš tudi njihove probleme in posledično veliko lažje najdeš rešitev, za katero so stranke pripravljene plačati. Znanje o trgu in strankah seveda lahko dobiš na več načinov. Prvi je, da že prej deluješ v panogi, ali kot zaposlen v nekem podjetju, svetovalec, zastopnik ali kako drugače. Drugi način je, s t.i. procesom razvoja in odkrivanja strank (intervjuji, eksperimenti,…). Zaljubiš se v problem in ostaneš fleksibilen pri rešitvi (poslovni ideji). O tem govorijo t.i. vitke metodologije start-up podjetništva.

Tretji način je, da skočiš v vodo na glavo in upaš, da je voda dovolj globoka. Vendar se žal večina podjetnikov na ta način popolnoma polomi. Namesto osredotočenosti na potrebe trga, so podjetniki v takšnem primeru osredotočeni na svoj lastni ego. Jaz pa že vem, kaj trg potrebuje. Moja ideja je inovativna, revolucionarna in stranke bodo kar same stale v vrsti. Malo verjetno. Od časa do časa se zgodi tudi takšen scenarij, vendar je bližje loteriji kot resni strategiji.

Napačne predpostavke so mati vseh zaj**ov. Če se podajaš na trg, ki ga ne poznaš, je suma teh napačnih predpostavk izjemno velika. Običajno prevelika. Podjetju prej zmanjka denarja, ustanoviteljem pa volje in energije, preden pridejo do prave rešitve za katero so stranke pripravljene plačati. Še več, ljubezen v idejo je premočna, da bi prišlo do sistematičnega in resnega pivota.

Tako je logično, zakaj je največ mladih podjetnikov v branži interneta. Zato, ker bolj ali manj poznajo ciljni trg, saj z njim živijo že od malih nog. Praktično rojeni so z računalnikom in povezani na internet. Poleg tega je možnost začetka učenja o trgu na internetu izjemno hitra, z nizko finančno investicijo. Povedano poenostavljeno postaviš pristajalno stran, usmeriš nekaj obiska na to stran in hitro lahko začneš z učenjem o strankah.

Prav tako je logično, zakaj največ podjetnikov torej uspe, če so že prej več let delali na določenem trgu in v določeni panogi, pa naj bo to v okviru inštituta, multinacionalke, malega podjetja, neprofitne organizacije ali v kakršni koli drugi obliki. Imajo kontakte, poznajo trg, razumejo stranke, vidijo probleme.

Start-upi ne uspevajo zaradi velike vizije in dobre ideje, temveč uspevajo zaradi superiorne strategije in boljšega vpogleda v trg in stranke.

Moj trg – trg, ki ga poznam in razumem je trg podpore start-up podjetjem, podjetjem v hitri rasti in inovativnim malim in srednjem velikim podjetjem. To je trg, ki me je desetletje nazaj povsem potegnil vase. Razumem probleme, poznam okolje, poznam vse ljudi, trende, nasprotnike ipd.; skratka vsak kotiček in element sistema. Zato lahko tudi oblikujem dobre produkte.

Ko me bo potegnil nov trg do te mere, da bom hotel prebrati vse na to temo, da bom želel spoznati vse ljudi v branži, da bom začutil vznemirjenje in strast ob misli investiranja 10 let življenja v to novo branžo, ko bom imel vizijo, kako lahko tej branži dodam največ dodane vrednosti, takrat se bom lotil nekaj novega. In takrat bo to mogoče start-up podjetje. Mogoče kaj drugega. Kdo ve, kaj prinaša prihodnost.

Preden se zaljubite v svojo idejo, spoznajte trg in ga razumite v drobovje. Na koncu vedno zmaga trg. Ne glede na višino ega. Tudi mojega. ;)