Gates in Jobs razmišljata o skupnem podjetju v Sloveniji

Razmišljanje Steve-a Jobsa (RIP; vsem podjetnikom si bil velika inspiracija in se dobro zavedal, da je neuspeh sestavni del uspeha, zato ima tvoja ikona v tem sporočilu še toliko bolj pomembno vlogo) in Bill-a Gatesa o tem, če bi investirala v Slovenijo že dobro poznamo.

Tokrat pa sta razmišljala o tem, če bi v Sloveniji skupaj odprla novo podjetje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vsekakor ima Slovenija velik problem z gospodarskim kriminalom. Vendar takšno omejevanje, kot ga prinaša nov zakon, ni prava rešitev. Podjetništvo je izjemno tvegano in polno neuspehov; kljub vsemu pa ravno na inovativnih in drznih posameznikih temelji razvoj gospodarstva. Zato je potrebno takšne posameznike spodbujati, ne zavirati. Neuspeh je pač integralni del uspeha.

Čas je, da strogo ločimo podjetniški neuspeh, h kateremu lahko botruje na tisoče faktorjev (npr. Bill Gatesovo prvo podjetje Traf-O-Data ni bilo uspešno) in gospodarski kriminal. Slednjega je potrebno učinkovito preganjati, kar ga verjetno trenutno ne. Vsak podjetnik pa sprejme tudi napačne odločitve. Konec dneva mora pač biti več pravih odločitev kot napačnih; kar pa je v tako kompleksnem in turbolentnem okolju, kot ga poznamo danes, izjemno težko.

Če kdo ne verjame, lahko sam poskusi.