Blaz Kos

Blaž Kos

Uvertura

Spoštovani popotnik zemeljske izkušnje pozdravljen na izsekih moje Sage. Naj bo uvertura namenjena kontekstu, iz katerega bo nato izklesana beseda nekaj najbolj vidnih delčkov mozaika mojega notranjega sveta. Naj te platnica tega spletnega dnevnika ne zavede, je samo izraz enega izmed najmanjših fragmentov moje osebnosti, da mora biti vsak izdelek dovršen. Drugače ne živim v slikah. Vsebina naj bo predmet tvojih tehtanj, razmišljanj ter primerjanj z lastnim izkustvom.

Umetnosti življenja se učimo na tri načine – z upravljanjem avatarja, z opazovanjem krmarjenja drugih avatarjev ter preko zapisov doživljanja. Prvi način je seveda daleč najbolj učinkovit, zato pa tudi nobenemu izmed nas niso prihranjena bremena življenja. Kljub vsemu pa so zapisi lahko zbrane dragocene izkušnje, ki nam omogočajo širši spekter razumevanja ter vzvod za hitrejši prehod med stopnjami zavesti. Tako uporabljeno znanje v praksi dobi svojo moč. Svoj razvoj zavesti zato z veseljem delim z drugimi. Če bo sleherni duši v slehernem trenutku kakšna zapisana beseda odprla nov pogled na svet, je cilj ure in ure vložka v ta spletni dnevnik dosežen.

Vse napisano je zgolj moj subjektivni model realnosti, ki ga kronos vneto spreminja, hitro in intenzivno, na vse tri zgoraj navedene načine. Pri tem ima namerno ali pa primorano brušenje leč naše subjektivne realnosti zgolj en sam pravi cilj. Ne to, kdo ima prav ali narobe, ne to, da se pridružimo najmočnejši skupini v iskanju varnosti ali še kaj hujšega, vendar je edini namen, da v sedanjem trenutku sprejemamo boljše odločitve za bodočo kakovost našega življenja ter življenja vseh živih bitij na zemlji. Tako z dvigom ravni zavesti – zavedanja, kaj se nam dogaja, vedno bolj prihajamo do svojega bistva. Vsak izziv skriva darilo v obliki poti do samega sebe. Zato ni pomembno v kaj verjameš, kateri veri pripadaš, kaj je tvoja zgodovina in kaj tvoja vizija, če si le dober človek z dobrimi nameni. Ko v srcu človeka namesto strahu zavlada brezpogojna ljubezen, je dotaknjena najvišja instanca zemeljskega življenja.

V mojem modelu realnosti naključna ne obstajajo in vse kar se dogaja v zunanjem fizičnem svetu je zgolj odsev našega notranjega sveta, ki ga življenjska izkušnja spodbuja, da se širi in razvija. Ta razvoj je lahko velika bolečina ali pa najgloblja doživetja radosti življenja. Enkrat eno, drugič drugo. Tako izpolnjuje vsak svojo Sago in živi svojo usodo, proaktivno ali odzivno. Vsaka naša najmanjša odločitev in sleherno dejanje odseva stanje našega notranjega napredka. In da postaneš izjemen človek, niso potrebna izjemna dejanja, le da vsakdanja dejanja opravljaš izjemno.

Ne glede na izjemnost dejanj in uspešno premagovanje izzivov na individualni ravni pa vsak od nas živi tudi splošno usodo človeštva. Za iluzijo ločenosti smo nekako vsi povezani. Ne potrebujemo praznovati dneva Zemlje, da bi ohranili našo mati zdravo, potrebujemo dan Človeštva, da rešimo sebe pred sabo. Evolucija se ne ozira na skupek naših odločitev in življenje bo našlo svojo pot, človeštvo pa se kaj hitro lahko zopet znajde tik pred propadom. Iz napačnih vzgibov. Tudi zgodovina, kot ena najpomembnejših učiteljic, nas lahko kaj nauči. Čas je za raven zavedanja, kjer je jasno, da to kar si drugemu naredil, si v bistvu sam sebi naredil.

Nasprotje ljubezni je strah, ki ga vodi potreba po varnosti, čeprav je ta zgolj iluzija. V naravi ne obstaja. Edina stalnica, ki jo v življenju priznava evolucija so spremembe. Smo rastline, smo živali in smo ljudje. Kljub najbolj zmogljivemu avatarju ostaja v nas strah preživetja, naše delovanje pa še vedno prežema predvsem id. S komponento človeka smo tekmo prenesli iz fizičnega na mentalni nivo in bolj kot fizična vzdržljivost je postal cenjen psihološki kapital. Vendar se na srečo tudi tukaj evolucija ne konča. Zadnja tisočletja si delimo svet z vse več ljudmi, ki imajo razvito tudi duhovno komponento. Horizont že nekoliko oddaljen od našega fizičnega sveta, vendar pa ravno ta omogoča mnogo večjo kakovost življenja nam samim in vsem živim bitjem, s katerimi si delimo planet. Ko ni več gotove minljivosti v našem modelu subjektivne realnosti, izgine ves strah iz naslova navezanosti na materialno. Pa ne glede na to, kaj je resnica. Takrat nam veliko bolj kot zunanji materialni viri začnejo predstavljati notranji viri, notranje kvalitete.

Na tem nivoju postane smisel življenja preprosta, a še vedno zahtevna pot. Dvig zavesti razumevanja skozi proaktivno soočenje z izzivi življenja, ustvarjanje na osnovi lastnih talentov, pa naj bo to umetnost, znanost, šport, posel ali kaj drugega, globoka povezanost z vsem, kar nas obkroža, pomoč drugim pri njihovih izzivih in nazadnje uživanje v ljubezni in igri v najširšem smislu.

Moj svet

Popolna odsotnost smisla je v tem, da je moj svet sojen po mojih lastnih besedah. Naj bodo dejanja iz ravni zavesti tista, ki bodo odkrila najbolj vidne delčke mojega sveta. Za preostali moj svet pa ne bo nič narobe, če ostane samo meni lasten. Če pa je v funkciji usode zapisano, da se najina svetova križata, se za iluzijo časa že dobro poznava. Ne glede na to, pa bo um dopustil kreacijo preseka svetov šele v točki, ko bo minilo zadostno število ponavljanj. Veselim se tega trenutka.

Do takrat pa vseeno, vsaj nekaj oblike… Tudi meni življenje ne prizanaša z izzivi, kar mi omogoča, da počasi razvijam modrost in dvigam svojo raven zavesti. Na drugi strani mi življenje pokljanja najgloblje izkušnje ljubezni in lepote sveta, ki me navdihnejo za delovanje. Ustvarjanje preko podjetništva je temelj mojega življenja (reference), ki mi omogoča rast in razvoj. V tem pogledu sem ustvarjalni deloholik. Ob bok temu se lahko postavi zgolj še igra strasti dveh globoko povezanih duš. Ni ga področja, v katerem bi bil polovičar. Za povrh je moja naloga, da izkušnje iz prvega področja delim v najširši meri preko vseh možnih medijev. Tokrat sem bil za to rojen. Ob odsotnosti enega ali drugega, smisel izgubi svoj smisel. Če ne bi bil poslovnež, bi bil verjetno znanstvenik s področja informacijskih tehnologij ali pa psiholog. Vendar me križišča usode peljejo po drugi poti.

Čeprav veliko predavam in sem veliko med ljudmi, so obdobja, ko me življenje potisne v obdobje časa zase, da si lahko uredim misli. Veliko več kot besede mi pomenijo dejanja, zato čim bolj pazim, da ne govorim preveč. Imam tudi čisto svoj svet, ki je veliko bolj romantičen, nežen in prežet z integriteto ter medsebojnim spoštovanjem. Minimalni del tega sveta se zrcali tudi v zunanjem svetu, tako da se trudim biti ekološko osveščen, dober človek, narediti čim manj škode na planetu ipd. Vseeno pa je ta del mojega notranjega sveta v večini dostopen le nekaj najbolj sorodnim dušam, kjer se ve, ne da bi bilo potrebno razlagati.

Materialne dobrine mi osebno ne pomenijo veliko, bistveno več pa kot orodja vzvoda, za dosego vizije. Kakor koli, vse dobrine so nam zgolj zaupane začasno v upravljanje, tako da tudi v njih ni varnosti. Edino pravo merilo mojega napredka je, kdo postajam znotraj. Če ob vsem tem prispevam, da svet postaja lepši kraj za življenje, sem še toliko bolj vesel. Kot omenjeno, zato tudi pišem ta spletni dnevnik. Moja najgloblja želja je, da bi mi v vrhuncu moje zadnje transformacije počilo srce od brezpogojne ljubezni do vseh živih bitij.

Najbolj cenim globoke in konstruktivne debate. Odprt sem do vseh spoznanj. Tako sem vesel vsake kritike, predloga, razmišljanja, če je le ta oblikovan v pozitivni smeri.

Za zaključek. Moja tokratna zemeljska izkušnja je namenjena predvsem ustvarjanju, zato tudi “born to create”. Prizadeval si bom na vse moči, da kaj bibličnega.

Moje sanje?

  • Ustvariti mednarodno družbeno odgovorno podjetje
  • Navduševati druge, da realizirajo svoje sanje in se osebnostno razvijejo
  • Finančno pomagati tistim, ki nimajo izbire (otroci, nesreča, bolezni)
  • Družiti se z izjemnimi ljudmi ob filozofskih debatah in prebrati čim več »eye-opening« knjig ter literature
  • Izkusiti čim višjo stopnjo zavesti (razsvetljenje)

Česa ne počnem?

  • Gledam televizije in berem trač revij
  • Nimam ure in zato vedno vsaj malo zamujam
  • Prenašam hinavščine, izkoriščanja in nasilja
  • Hodim na zabave (res izjemoma ob velikih dogodkih) in v nakupovalne centre, ne kopičim materialnih stvari in ne poznam »small talk«-a

Blaz Kos
Pristop k življenju: Vizionarski ekstremist, ki se zaveda pomena ravnovesja

Blaz Kos

Glavna motivacija: »The will to create«

Blaz Kos
Mantra: »Nobody is going to outwork me«

Blaz Kos
Osebna filozofija: Zunanji svet je odsev notranjega, zato je ključ do uspeha nenehna osebnostna rast

Blaz Kos
Vrednote:

Integriteta
Podjetništvo
Strast
Znanje/inteligenca
Sodelovanje

Blaz Kos
Osrednja interesna področja:

Osebna evolucija
Podjetništvo in poslovni razvoj
Management
Psihologija
Duhovnost
Tehnologija
Finančna inteligenca
Zgodovina

 

Print Friendly, PDF & Email